Rychlý kontakt

reditel@svobodnazs.cz

TEL: +420 733 424 559

IČO: 02 562 707

IDDS: xf3fjtu

Svobodná základní škola, o.p.s.

Společně kráčet

Číslo projektu: EEL-0262-CZ-10-04-2024

 

 

 

Doba realizace:  od 1. 4. 2024 do 31. 8. 2024

Projektový partner: Freie Waldorfschule Görlitz „Jacob Böhme“

Celková výše podpory: 15 221,60 Euro

Projekt „Společně kráčet“ je spolufinancován Evropskou unií.

Spoluúčast školy činí 20% z celkových způsobilých výdajů projektu, tedy 3 805,40 Euro.

Financováno Evropskou unií. Vyjádřené názory a stanoviska představují názory a stanoviska autorů a nemusí nutně odrážet názory a stanoviska Evropské unie. Evropská unie ani poskytovatel grantu za ně nenesou odpovědnost.

Popis projektu a stanovené cíle:

Obsahem projektu bylo zrealizovat hodnotné setkání dětí a pedagogů spřátelené waldorfské školy, která vychází ze stejných hodnot a připravuje děti na budoucnost obdobným způsobem jako naše škola. Smyslem bylo skrze sdílení vlastních prožitků provázet děti povinným školním procesem s přesahem do cizích jazyků, posílit jejich sebevědomí nebát se mluvit jiným jazykem. Dalším cílem projektu bylo poznávání vzájemné kultury, což v celkovém pojetí akce znamená, že může vzniknout respektující vztah k pochopení života sousedů, k vytváření nového přátelství a vzájemného pochopení života za hranicemi v blízké vzdálenosti. Komunikace mezi účastníky byla nastavena ve dvou jazycích – angličtina a němčina.

Došlo k výměně dopisů tradiční cestou – poštou, tím byla navázána komunikace s německým partnerem, který má rovněž zájem o aktivní spolupráci trvalejšího charakteru.

Projekt se úspěšně zrealizoval v plném rozsahu. Pro některé německé děti šlo o první vycestování za hranice Německa.  Došlo ke splnění hlavního cíle zbořit vzájemnou jazykovou bariéru všech zúčastněných, budovat česko-německé vztahy, a učit se jeden od druhého. Týden plný různých aktivit a vzájemné konverzace obohatil všechny přítomné, m.j. i skrze poznávání blízkého okolí.

Německá strana má zájem pokračovat v otevřené komunikaci a spolupracovat s námi na dalších projektech. Programu se zúčastnili žáci, pedagogové, asistenti, rodiče, rodinní příslušníci, přátelé obou škol, kteří podporují naši myšlenku Kráčet společně… aneb jazyk není bariérou a máme to k sobě kousek.